Vill du starta din egen restaurang? Då är du inte ensam! Restauranger är en av de vanligaste verksamheterna att starta upp och det är naturligtvis något som är väldigt roligt. Matkulturen i Sverige är mycket stor och svenskarna älskar att få testa på nya smaker, menyer och matupplevelser. De många restaurangerna innebär dock även en stor konkurrens och därför är det viktigt att du kommer igång på rätt sätt.

För att du ska kunna starta upp en restaurang behöver du en riktigt bra affärsplan, men du behöver också ha funderat på finansieringen. Har du inte ett riktigt stort sparkonto som bara väntar på att få användas behöver du komma på andra lösningar. Här nedan listar vi olika alternativ som du kan använda dig av för att finansiera din restaurang.

Finansiera med en lån

Det vanligaste och enklaste sättet att finansiera din restaurang är genom att låna pengar. Idag kan du låna pengar via en bank eller låneförmedlare som är inriktad på företagslån och starta eget-lån. Kom ihåg att det är viktigt att jämföra aktörer och banker innan du ansöker om ett lån. På så sätt kan du säkerställa att du får det bästa lånet när du vill låna pengar till ditt företag.

Finansiera med besparingar

Ja, det är kanske inte det enklaste, men om du har ett stort sparkonto är det helt klart det bästa och billigaste alternativet. Sparade pengar är dina och det innebär att du inte behöver betala någon ränta för att få använda dig av dem. Att komma upp i så höga belopp som en restaurang kräver kan dock vara svårt, men lyckas du ligger du helt klart i framkant.

Ta hjälp av Arbetsförmedlingen

Ett annat alternativ är att vända dig till Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen erbjuder något som heter starta eget-bidrag och är ett bidrag som kan tilldelas dig som är arbetslös och som vill starta upp en egen verksamhet. För att få bidraget behöver du dock uppfylla ett flertal krav. Har du ingen annan finansieringslösning kan det dock vara ett bra alternativ som gör att du faktiskt kan öppna upp din restaurang när du önskar.

Slå ihop dig med en vän

Om inget av ovanstående fungerar kan det vara värt att slå ihop sig med en vän. Det förutsätter naturligtvis att du har en vän som också vill öppna en restaurang och som vill vara med i verksamheten. På så sätt kan ni ta två mindre lån och slå ihop er, alternativt slå ihop era sparkonton och finansiera restaurangen tillsammans. Kom ihåg att det är mycket viktigt att ni skriver både avtal och villkor sinsemellan. Många vänskaper har förstörts i samband med att verksamheter ska försöka byggas, så se till att ni har en tydlig bild av restaurangen.