Det är gott att äta på en restaurang, det vet alla. Men vad krävs egentligen för att få kalla sig en restaurang?

Ingen hög gräns

Faktum är att det inte finns särskilt höga krav på vad en restaurang här. Från 1700-talets franska definition av ordet till 2020-talet. Många tänker att en restaurang måste uppfylla vissa krav. Det stämmer delvis, men inte när det gäller vad som serveras.

Däremot hur det serveras. Anledningen till att McDonald’s kallas för restaurang är bland annat eftersom de serverar maten. Möjligheten att kunna få maten serverad till bordet. Men i många moderna tolkningar krävs inte ens det för att få kalla sig restaurang. Då räcker det helt enkelt med att servera mat på något sätt: vare sig det serveras till bordet eller hämtas vid kassan.

Inte heller restaurangens lokalisation har någon särskild betydelse för begreppets legitimitet. Vare sig det ligger i centrala London eller på landet i Skaraborg spelar det ingen roll – en restaurang är en restaurang. Möjligheten att bli serverad utomhus spelar inte någon roll heller. Även om en restaurangs uteservering kan störa är det i det stora hela bara något positivt och inget som någon stör sig på.

Däremot får inte allt kallas för restauranger. I större mataffärer är det vanligt att det finns någon slags catering, ofta beläget vid charken. Här serveras mat men oftast genom att kunden får maten där och sedan tar ut den och betalar vid den normala kassan. Det här är därför ingen restaurang, utan maten måste i synnerhet ätas på plats för att få den beteckningen.