Världen är full av restauranger och caféer. Det här är ofta ett sätt för folk att kunna äta en god bit mat eller bara sätta sig ner och slappna av med en kaffe och kaka.

Restaurangernas uppkomst

Inom matbranschen har det länge varit möjligt att byta pengar eller någon annan valuta mot mat. Det har dock sett ut på olika sätt. Rapporter från forskare talar om en flera tusen år lång historia av olika affärer som fungerat på det sättet. Då handlade det dock i synnerhet om bageri eller mataffärer, ibland något som kunde påminnas om take-away. Men inte en restaurang.

Det var inte förrän under 1700-talet i Frankrike som den moderna formen av restaurang uppkom. I Paris uppstod ett behov av att folk vill äta men inte alltid laga maten. Till en början fanns restaurangerna mest för att uppfylla kraven från överklassen och den övre medelklassen. Men det har kommit att utvecklas.

Den moderna restaurangen

Från att ha varit överklassens sätt att äta god mat i en fin lokal utan att laga det själv har restaurangens form och bredd utvecklats enormt. Under den andra halvan av 1900-talet kom även snabbmatskedjor igång, som trots kritik i många fall kallas för restauranger. Det innebär i praktiken att snabbhak som McDonald’s och Max klassas som restauranger. En uppenbar tolkning av det är att restauranger finns till alla.

Bra att tänka på restauranger under 2000-talets inledande decennier ser ut på väldigt olika sätt. Dels handlar det om de nya, moderna och billiga ställena som enkelt serverar rätter som folk vill äta. Men bredden är stor.

Det finns fortfarande gott om fina och exklusiva restauranger som lever upp till en enormt hög standard. De finns i Sverige, utomlands, i städer men även på landsbygden. Är man bra och duktig på att söka sig till information går det därför enkelt att hitta en restaurang som passar just ens egna krav och önskemål. Oavsett om man vill ha en stor köttbit eller en grön vegansk måltid.

Caféer i världen

Ett café skiljer sig istället ganska mycket från en restaurang. Det som framför allt är skillnaden är vad som serveras. På restauranger och caféer finns drycker i centrum. Men maten skiljer sig. Det är mest själva maten som serveras på en restaurang medan det på ett café snarare handlar om fika.

Kaffe och kaka är vanligare att beställa enbart på ett café, medan det är desto ovanligare att bara köpa det på en restaurang. Ett café riktar sig oftare in på söta och goda specialiteter som fungerar perfekt för en fika. Det kan också handla om en efterrätt. Så för den som redan har ätit gott eller är sugen på något sött är caféer utmärkta att besöka.